Sebastiaan Verschuren

Over Sebastiaan

Biografie

Na een veelbelovende carrière als lange afstandszwemmer (800-1500m vrije slag) in zijn jeugdjaren, maakte Sebastiaan Verschuren halverwege 2007 een serieuze stap richting de midden-lange afstand (200-400m vrije slag). Direct was een voor velen opmerkelijke progressie te zien: binnen 2.5 jaar verbeterde Sebastiaan zijn PR op de 200m met bijna 10 seconden en vond aansluiting met de wereldtop. In 2009 zwom hij zichzelf naar een zevende plek tijdens de Wereldkampioenschappen. Een jaar later tijdens de Europese Kampioenschappen in Boedapest won hij zijn eerste internationale medaille, met een derde plek.

In 2010 liet Sebastiaan zien ook op de 100 vrije slag aardig uit de voeten te kunnen. Na een 6e plaats in de 100 vrije slag finale op de EK zette hij de beste wereld splittijd neer in de estafette en liet zelfs de snelste terugbaan ooit in textiel gezwommen noteren. Met die estafette won het team dat inmiddels volledig bestaat uit leden van het Nationaal Zweminstituut Amsterdam een bronzen medaille. Het was dan ook niet verwonderlijk dat zijn vizier volledig was scherp gesteld op de Olympische Spelen van Londen 2012.

In 2011 stonden de Wereldkampioenschappen van Shanghai centraal, waar Sebastiaan liet zien dat hij inmiddels met de Wereldtop mee kan op de 100 meter. Met de estafette kon Sebastiaan samen met zijn team een vijfde plek noteren. Onder het motto 'doelen stellen, is grenzen stellen' trekt Sebastiaan zijn plan richting de Olympus.

2012 was het jaar van de Olympische Spelen en Sebastiaan mocht daar de 100, 200 en 4x100 meter wisselslag zwemmen. Inmiddels zijn vaste afstanden. Op dit toernooi bleek opnieuw dat hij bij de top van de Wereld hoort op het gebied van de 100 meter vrije slag. Waar het er op de 200 meter weer niet uitkwam behaalde hij met de 100 de finale. In die finale benaderde Sebastiaan het textiel Nederlands Record van Pieter van den Hoogenband (47.74) tot op 4 honderdsten en kwam hij er slechts 8 tekort voor een podiumplek. Een prachtige prestatie met een zure nasmaak.

In het jaar 2013, tijdens de WK in Barcelona en in 2014 tijdens de EK in Berlijn kende Verschuren lastige toernooien. Eindigen in de halve finales waren niet de doelen die geformuleerd waren in 2012.

In 2015 klom Sebastiaan uit het dal en stond hij na de Swim Cup in Eindhoven even nummer 1 op de Wereldranglijst op het koningsnummer. Tijdens de WK in Kazan zwom hij naar zijn beste prestatie op Wereldkampioenschappen met een vijfde plaats op de 200 meter vrije slag. Hij haalde de finale op de 100 meter echter net niet, Hij zwom als onderdeel van de estafette naar een nieuw Nederlands Record en finaleplek op de 4x200 meter vrije slag en won zelfs zilver met de 4x100 meter mixed estafette.

Ook plaatste Verschuren zich op deze WK voor de Olympische Spelen op de 200 meter vrije slag. Rio is zo goed als zeker, maar de 100 meter limiet staat nog op zijn verlanglijst.

landscape5 portrait2 portrait5

Volg Sebastiaan op Social Media