Sebastiaan Verschuren

19 dagen tot EK Berlijn 2014

364 dagen tot WK Kazan 2015

742 dagen tot OS Rio 2016

De een-na-laatste fase

Zoals bijna iedereen weet bestaat de laatste fase voor een groot toernooi uit de taper: weinig meters, goed uitrusten, veel specifieke wedstrijdprikkels en de rust bewaren. Daar zitten we, met nog zo’n vier weken te gaan voor Berlijn, nog niet in.

Na wat minder goede races in Vichy kan ik na mijn prima 200 vrij tijdens de Challenger Dordrecht uitkijken naar het belangrijkste toernooi dit jaar: de Europese Kampioenschappen. De laatste toernooien voor Berlijn zijn gezwommen.

Dit is de een-na-laatste fase. De laatste zware fase voordat we die heerlijke taper in gaan. De laatste kans om nog even het lichaam onder druk te zetten en helemaal gesloopt thuis te komen. Die hele belangrijke trainingen zijn we nu aan het doen. Vorige week maandag startte het blok van drie weken en volgende week vrijdag is het afgelopen. Dan vliegen we begin augustus naar Mallorca voor die laatste, heerlijke, taperfase.

123123123

Op moment van schrijven heb ik vanmorgen samen met Esmee Vermeulen een back-end speed set gedaan met flink wat duurwerk tussendoor. Deze week deden we de pace van 200 meter, volgende week doen we de opdracht op 100 meter terugkomst snelheid. Op de foto hierboven zijn we keerpunten aan het analyseren.

Sette Colli 2014: buiten zwemmen is heel soms vervelend

De Open Italiaanse titelstrijd Sette Colli is één van de leukste jaarlijks terugkerende toernooien om aan deel te nemen. Een grote hoop onuitgeruste buitenlanders tegen een heel stel uitgeruste Italianen. Het toernooi was voor de Italianen dit jaar de laatste kans op kwalificatie voor de Europese Kampioenschappen in Berlijn.

De sfeer die het buitenbad elk jaar ademt is prachtig, en een absolute tip voor elke zwemvereniging om een weekend internationaal te racen. De accomodaties zijn goed, we slapen in een tophotel (bedankt KNZB!), het in- en uitzwemmen is goed geregeld en – zoals gezegd – de internationale concurrentie is zeer groot.

Tot voor kort werden ook de grote internationale toernooien buiten gezwommen, denk aan de Europese Kampioenschappen in Boedapest 2006 en de Wereldkampioenschappen in Rome (zelfde bad) in 2009. Toen er door de internationale zwemfederatie werd besloten dat dit niet meer ging gebeuren, vond ik dat jammer: buiten racen en trainen is fantastisch. Zonnetje op je badmuts, helder water en (meestal) veel lucht.

Sette Colli start Sebastiaan Verschuren

Dat het een goed besluit was bleek echter (opnieuw – wie herinnert zich 200m vrij halve finale Boedapest 2006 nog?) afgelopen weekend. In de jaren dat ik op de Sette Colli kom heb ik telkens temperaturen van meer dan dertig graden gehad en nooit een spatje regen, maar dat was dit keer anders.

Op de eerste dag viel het allemaal mee en zwom ik twee prima 400 meter races. ‘s Ochtends mooi weer en ‘s middags wat bewolking. Dag 2 werd de lucht wel erg donker en was het voornamelijk ‘s middags racen in de regen. De 200m serie liet meer perspectief zien dan wat ik in de finale zwom. Zondag (100 vrij) was het raak: de hele dag onweer, en jammer genoeg moest de organisatie het wijze besluit nemen om de wedstrijd ‘s middags te staken. Helaas kon ik geen vervolg geven aan mijn in de series makkelijk gezwommen 49-er.

Het volgende toernooi op de agenda is de Open Franse Kampioenschappen in Vichy die gehouden worden van 4 t/m 6 juli in, jawel, een buitenbad.

Foto’s door Gian Mattia d’Alberto / La Presse

Periodisering, Belek en fietsen

Zwemmen is een sport die voor een groot deel bestaat uit periodes. Zo heb je een algemene opstart periode, een fase met veel duur trainingen, af en toe een herstelweek, de specifieke voorbereiding met veel meters op wedstrijdsnelheid (racepace), een periode van uitrusten (taper) en vakantie.

Wij zijn inmiddels weer beland in de duur-fase. Na de Swim Cup Eindhoven kregen we een korte vakantie van 10 dagen. Daarna hadden we een korte opstart periode van anderhalve week en sinds gisteren is ‘periode 1’ begonnen, die dus bestaat uit veel duur en veel aandacht voor efficiëntie en slaglengte. Veel slagen en banen tellen dus.

Aan het begin van zo’n duurperiode doen we altijd onze beroemde (en beruchte) 6*250 meter zwemtest, een moment waarmee we doeltijden, rusttijden en het trainingsbereik bepalen voor de komende weken. Deze test zwommen we gisterenmiddag.

In de vakantie heb ik in Frankrijk een opstart gemaakt met mijn racefiets. Het is de bedoeling dat we deze prachtige fiets in gaan zetten voor een aantal duurtrainingen gedurende het seizoen en om de benen op niveau te houden in de korte vakanties. De eerste trainingen bevallen goed, fietsen is fantastisch. Mijn vorderingen zijn overigens bij te houden via Strava.

Gek van Fietsen Sebastiaan Verschuren

Periode 1 bestaat uit 3 weken: de eerste week (waar we nu in zitten) doen we thuis in het Sloterparkbad in Amsterdam. Week 2 en 3 doen we op trainingsstage in Turkije. Zaterdagochtend (vroeg!) vliegen we naar Belek met de gehele Nederlandse Zwemtop, waar we twee weken lang in de Turkse zon trainen. Uiteraard gaat ook de fiets mee.

Na Belek komen er nog een aantal belangrijke periodes zoals een periode van wedstrijden als de Sette Colli in Rome (13-15 juni) en de Franse Open (5-6 juli). Hierna is het nog maar een paar weken naar de Europese Kampioenschappen in Berlijn (17-24 augustus).

In Belek gaan we trouwens proberen een nieuwe film op te nemen. Moving Forward, maar dan nog beter!

         
  
Sebastiaan Verschuren